piątek, 2 października 2015

Fit obiad - Warzywne curry

Zainspirowałam się jednym z profili na Instagramie i ugotowałam dzisiaj na obiad nieprawdopodobnie pyszne i dietetyczne danie. Czas przygotowania to tak naprawdę czas gotowania ryżu. To jeden z tych przepisów, dzięki którym nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni ugotujemy świetny obiad, który można podać zarówno w gronie rodzinnym jak i na imprezie. Jestem pewna, że będzie smakowało wszystkim, nawet zagorzałym mięsożercom :)


Składniki (na 2 porcje):

1 mała cukinia
pół małej cebuli
1 czerwona papryka
1 mała marchewka
5 pieczarek
pół szklanki mrożonego groszku
100 g brązowego ryżu
200 ml mleka kokosowego light
olej kokosowy do smażenia
sól, kurkuma, mieszanka curry
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendry

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. W między czasie, za pomocą obieraczki do warzyw robimy marchewkowe wstążki. Pozostałe warzywa kroimy na duże kawałki. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy warzywa (oprócz marchewki) przez 4 minuty, po tym czasie dodajemy marchewkę i zalewamy mlekiem. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mieszanki curry, 1 łyżeczkę kurkumy i sól do smaku. Gotujemy do momentu częściowego odparowania sosu. Podajemy z ryżem, posypane świeżą natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz